Σεμινάριο Στιχουργικής
Έτσι φτιάχνονται οι στίχοι
Έναρξη: 9 Μαίου
Πέμπτη 8:00-10:00 το απόγευμα
Διάρκεια: 2 μήνες
Φροντίστε την έγκαιρη εγγραφή σας
Υπεύθυνος τμήματος: Δημήτρης Τσακαλίας
Σεμινάριο Στιχουργικής: Έτσι φτιάχνονται οι στίχοι
Στο εργαστήριο στιχουργικής μπορούμε σε κάθε συνάντηση να έχουμε όλοι από ένα τουλάχιστον ολοκληρωμένο έργο. Μπορούμε ακόμη να “ξαναδιαβάσουμε” παλιά μας έργα και να διατυπώσουμε τον λόγο τους ξανά. Βελτιώνουμε το δημιουργικό μας φίλτρο, την ευχέρεια στη δημιουργία, αλλά και την ακρόαση στίχων τραγουδιών, ακόμα και πολύ γνωστών μας.
Μαθαίνουμε:
- Ιδανικός στόχος είναι σε κάθε συνάντηση στο εργαστήριο στιχουργικής να έχουμε όλοι από ένα τουλάχιστον ολοκληρωμένο έργο.
- Η παραγωγική διαδικασία θα γίνεται παράλληλα με θεωρία, όπως αναφορές στην αφηγηματική δομή του στιχουργήματος, την εξέλιξη της θεματικής και του λεξιλόγιου, την αξιολόγηση των στιχουργικών μέτρων, τη “γεωμετρική” μορφή του έργου με βάση το “μήκος” κάθε στίχου.
- Μπορούμε να δούμε τους στίχους για τραγούδια ¨ρεπορτάζ”, “ντοκιμαντέρ”, για βιογραφικά, “χρηστικά” τραγούδια, ακόμα και στιχουργικές συνταγές μαγειρικής ή οδηγίες για οδήγηση, όλα δεμένα με στιγμές της ζωής, χαρές και λύπες για τον έρωτα, τη φιλία, την εργασία και χίλια άλλα.
- Στο πλαίσιο της δημιουργικής γραφής θα φτιάξουμε και στροφές με συγκεκριμένη ομοιοκαταληξία, συγκεκριμένες λέξεις, αριθμούς, χρώματα, ιστορικά περιστατικά ή ό,τι άλλο προκύψει.
- Θα προσεγγίσουμε εργαστηριακά τη διαδικασία εντοπισμού του θέματος αφού έχουμε ξεκινήσει μια “αφηρημένη” δημιουργία με λέξεις φαινομενικά τυχαίες και ό,τι άλλο με βάση συγκεκριμένα κεφάλαια από το βιβλίο.
- Ειδική ενασχόληση με απόδοση στίχων “ξένων”, αλλόγλωσσων τραγουδιών.
- Θα βλέπουμε ποιες “παγίδες” καλό είναι ν’ αποφεύγουμε δημιουργώντας ή παρουσιάζοντας ένα έργο μας, τι πρόσωπα είναι καλύτερο σε κάθε περίπτωση να επιλέγουμε ως αφηγητές, πώς θα διαχειριζόμαστε το χρόνο στην ιστορία, πώς θα υπηρετούμε τον προφορικό λόγο στον στίχο μας, πώς εξυπηρετεί τη στιχουργική το ότι η ελληνική γλώσσα είναι ρηματική, πότε χρησιμοποιούμε αφηρημένες έννοιες με λέξεις χωρίς σχήμα, χρώμα και άρωμα, ποια η σχέση εικόνας με συναισθήματος, πότε μια εικόνα γίνεται κινούμενη και γιατί.
- Μέσα στη διαδικασία είναι και αφιερώματα – μελέτες σε στιχουργούς που έφεραν αλλαγές στη γραφή, είδη τραγουδιών με κριτήριο τον στίχο, τεχνικές ασκήσεις μετρικής, ομοιοκαταληξίας, συμπύκνωσης και υπονοούμενου λόγου, γραφή στίχων πάνω σε τραγούδι που συμπαθούμε ή αντιπαθούμε, ανάπτυξη αντιθετικής έκφρασης στιχουργικού “σλόγκαν” γνωστών τραγουδιών, όπως “Έφυγες νωρίς” με “Ήρθες αργά”.
- Δεν θα ξεχνάμε να “ξαναδιαβάζουμε” παλιά μας έργα και να διατυπώνουμε τον λόγο τους ξανά, κάτι που επιφυλάσσει εκπλήξεις.
- Ελπίζουμε να έχουμε περιθώριο χρόνου να καλέσουμε και συνθέτες να μας πουν πώς αντιμετωπίζουν το στίχο για να βρουν τη μελωδία που θα βγάλουν από μέσα τους.
- Φυσικά δεν θα λείψουν και συμβουλές πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα στιχουργήματά μας προωθώντας τα σε ανθρώπους που μπορούν να τα μελοποιήσουν και να τα δώσουν να τα ερμηνεύσουν τραγουδιστές και τραγουδίστριες.
- Ό,τι φτιαχτεί στο εργαστήριό μας θα προταθεί σε μουσικοσυνθέτες που συνεργάζονται με την εταιρεία “Καθρέφτης” και μακάρι η διάρκεια της συνεργασίας μας να αποδώσει σε αριθμό έτοιμων τραγουδιών που θα μα επιτρέψει την παρουσίασή τους σε μουσική βραδιά.
- Όσα από τα παραπάνω και να καταφέρουμε θα έχουμε περάσει καλά , γιατί θα έχουμε σιγουρευτεί ότι ΕΤΣΙ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ.
Δημιουργούμε:
Στιχουργήματα άξια να δοθούν σε συνθέτες, να μελοποιηθούν, να ερμηνευθούν “ζωντανά” και να κυκλοφορήσουν ψηφιακά.
Παράδειγμα στίχων που να αποτελούνται από μία συλλαβή:
«Ζευ, δος,
φευ φως.
Δος ουν
φως νουν».
Διάρκεια: 8 συναντήσεις των δύο ωρών.
9, 16, 23, 30 Μαΐου 6, 13, 20, 27 Ιουνίου
Κόστος: 65 €/μήνα – με την έγκαιρη εγγραφή σας 55€ έως την 30η Απριλίου, δίνετε τον 1ο μήνα του κι εξόφληση στο 3ο μάθημα.
Ολιγομελή τμήματα.